Klantenservice

Helium

Ons assortiment Helium

Heliumballonen zijn altijd een goed idee voor een te gek feest. Tuf-Tuf heeft helium, waardoor iedereen snel, eenvoudig en ook veilig zelf heliumballonnen kan vullen. Kies voor een heliumfles of een helium tank. 

Hier vind je Helium producten:

Veelgestelde vragen over helium

Wat is helium?

Helium is een reukloos en kleurloos edelgas dat na waterstof het meest voorkomende element is het universum is. Een bijzondere eigenschap is dat helium lichter is dan lucht. Bovendien is het ook een inert gas; het reageert niet met andere gassen.

Wat is het verschil tussen ballongas en helium?

Ballongas is de populaire benaming voor helium, het gaat dus om precies hetzelfde gas.

Is helium brandbaar?

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is helium een niet brandbaar, niet giftig en niet explosief gas. Het misverstand dat helium wel brandbaar is, is ontstaan doordat mensen helium verwarren met het brandbare waterstof. Veel mensen kennen de oude beelden van de brandende zeppelin "Hindenburg", deze was gevuld met waterstof.

Kan een helium cilinder exploderen

Nee, een cilinder kan niet exploderen. De reden hiervoor is dat de cilinders zijn voorzien van een gekeurde barstschijf. Bij een eventuele calamiteit, zoals bij brand, loopt de cilinder gecontroleerd leeg en explodeert niet. U kunt en mag een heliumcilinder daarom dan ook gerust thuis gebruiken en opslaan.

Is het inademen van helium gevaarlijk?

Helium wordt vaak in geademd om een hoog stemmetje te krijgen. Door veelvuldig helium in te ademen bestaat de kans op zuurstoftekort in de hersenen wat kan lijden tot schade. Helium is dus niet geschikt om in te ademen. Lees meer hierover onder productinformatie.

Waar vind ik de gebruiksinstructies?

Op de buitenkant van de doos staan de instructies in het Engels. Deze zijn ook beschikbaar in o.a. Nederlands, Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Portugees in het boekje die in het pakket zit. U kunt ook de video demonstratie op deze website bekijken, deze is Nederlands ondertiteld.

Waar kan ik mijn lege helium cilinder inleveren

Uw lege heliumcilinder kunt u inleveren bij de vuilstort van uw gemeente. Aangezien deze geen giftige stoffen bevat, kan deze bij het staalafval. U dient de folie rondom te tank wel te verwijderen (plastic).

Kan de heliumcilinder hervuld worden?

Nee! De cilinder is niet geschikt om te hervullen. Zodra deze door de fabriek is gevuld, kan er alleen helium uit, zie ook de waarschuwing op de verpakking.

Als ik helium over heb, kan ik dit dan bewaren?

Ja, als je na gebruik de groene hoofdkraan op de cilinder goed/stevig dichtdraait, kan de cilinder minimaal een jaar worden bewaard zonder noemenswaardig verlies van helium.

Waarom heb ik niet alle ballonnen met de heliumcilinder kunnen vullen?

Je heliumcilinder heeft ongeveer 15% meer inhoud dan wat nodig is om de geleverde ballonnen te vullen. Als u andere ballonnen gebruikt of u blaast ze groter op dan is aangegeven kunt u niet alle geleverde ballonnen vullen. Om verspilling en lekken van helium tegen te gaan, draagt u er zorg voor dat u de nek van de ballon goed om het vulventiel plaatst bij het vullen.

Wat is de zuiverheid van het helium in de heliumcilinders?

Er zijn vele soorten heliumconcentraties voor het gebruik van helium. Medisch helium is meer dan 99% zuiver. Normaal helium voor ballonnen zit tussen de 94% en 96% zuiverheid. Ons helium is getest en is minstens 98% zuiver.

Hoe lang blijven de ballonnen met helium zweven?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de ballonnen gemiddeld 12-14 uur blijven zweven. Op de verpakking melden wij dat de ballonnen 5-7 uur blijven zweven. De zweeftijd van een ballon is sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals; de kwaliteit van de ballon, het niet goed opblazen, temperatuur en luchtvochtigheid.

Ballonnen blijven langer zweven bij lagere temperaturen en hogere luchtvochtigheid.
Wij raden daarom aan de ballonnen zo kort mogelijk van te voren te vullen.

Welke maten heliumcilinders hebben jullie?

Wij leveren heliumcilinders in 3 formaten:
Helium tankje voor 10 ballonnen
Helium tank voor 30 ballonnen
Helium tank voor 50 ballonnen

Hoe kan ik zien of de heliumcilinder bijna leeg is?

Naarmate de heliumcilinder leger wordt neemt de druk waarmee de ballonnen worden opgeblazen, af. Het vullen duurt verhoudingsgewijs langer naarmate de heliumtank leger wordt. Gewicht is geen goede graadmeter want het verschil tussen een volle en een lege cilinder is slechts een paar gram.

Welke soorten ballonnen zijn geschikt voor helium?

Voor ballonnen is er de keus uit twee materialen, namelijk latex en aluminiumfolie. Latex ballonnen zijn over het algemeen wat goedkoper dan folie ballonnen. De latex ballonnen zijn ook wat makkelijker te vullen.
Wij raden aan wel latex ballonnen van een wat betere kwaliteit te gebruiken, goedkope en dunnere latex ballonnen zullen wat sneller leeglopen.

Folie ballonnen hebben meer helium nodig. Er kunnen in dat geval minder dan het aangegeven aantal ballonnen gevuld worden.

Mogen kinderen zelf hun ballon vullen met helium?

Onder toezicht van ouders/verzorgers is het geen enkel probleem dat kinderen zelf hun ballon vullen. Let wel dat zij geen helium inademen. Ook het openen en sluiten van de gaskraan op de tank kunt u beter zelf doen en na afloop controleren.

Waarom knappen mijn ballonnen?

Het is mogelijk dat de ballonnen groter zijn opgeblazen dan waarvoor ze zijn ontworpen. 
De ballonnen zijn gemaakt om tot 9” op te blazen. Goed gevulde ballonnen moeten een ronde vorm hebben. Ballonnen met een gloeilamp- of een peervorm zijn te groot opgeblazen.

Waarom zat er niet genoeg lint in het pakket?

De aanbevolen lengte van de lintjes is 120 cm, als u deze lengte aanhoudt heeft u voldoende lint.

ideal visa mastercard paypal bancontact billink overboeking postnl